De verschillen tussen blond, tripel en IPA

De afgelopen jaren hebben Nederlandse brouwers een grote opmars gemaakt. In iedere plaats kan je bijna wel een Nederlandse brouwer vinden. Speciaalbier heeft dan ook veel populariteit gewonnen. Er wordt enorm veel geëxperimenteerd en op de markt gebracht, ons bierassortiment wisselt dan ook wekelijks! Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? In deze blog leggen we je de verschillen tussen blond, tripel en IPA uit.

 

Hoe wordt bier gemaakt?

Voordat de verschillen in typen bier uit te leggen is, is het handig om te weten hoe bier wordt gemaakt. Uiteraard zijn er ontzettend veel variaties in het brouwen, maar over het algemeen begint men altijd met het mouten van het gerst. De gerst (granen) worden geweekt in water om zo ervoor te zorgen dat enzymen worden omgezet in suiker. Dit ontkiem proces wordt gestopt doordat de gerst wordt gedroogd en het eindproduct is mout. Daarna wordt het mout vermalen (mashen), waarnaar er water toegevoegd en dit wordt aan de kook gebracht samen met de smaakmaker van bier: hop. Je hebt dan de wort. Bij de wort wordt er gist toegevoegd die ervoor gaat zorgen dat de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Tot slot wordt het bier gerijpt en uiteindelijk gebotteld.

 

Wat is een blond bier?

Blond bier is een toegankelijk bier en ook heel geschikt om te drinken als je net kennismaakt met speciaalbier. Een blond bier, zoals de naam doet vermoeden, is wat lichter goud van kleur. De toegankelijkheid komt enerzijds doordat er minder hop wordt gebruikt, dus de smaak minder intens is en anderzijds doordat het alcoholpercentage niet erg hoog is. Vaak worden deze bieren gebotteld tussen de 4% en 8% alcohol. Mooie voorbeelden hiervan zijn  Maasgoud Blond en Blonde Anouk van de Koperen Kat.

 

Tripel: de grote broer van het blonde bier

Bij het vergisten van bier kan men twee keuzes maken: vergisting bij kamertemperatuur, waardoor de gist er langer over doet om naar boven te rijzen (= bovengisting of hoge vergisting) of men kiest ervoor om de temperatuur naar beneden te brengen waardoor je ondergisting krijgt. Een tripel is het grotere broertje van de blond bieren en dat komt vooral door het hogere alcoholpercentage dat de tripel heeft verkregen door de bovengisting en vaak nagisting op fles. De smaak? Een typische moutige smaak met heel licht zoetje van de hop. Er zijn tegenwoordig talloze variaties waarbij er verschillende aroma’s worden toegevoegd. Denk aan fruitige smaken. Voorbeelden van typische tripels zijn bijvoorbeeld Paix Dieux en Le Fort.

 

De kenmerken van een indian pale ale (IPA)

Ongetwijfeld de meest populaire biersoort van het afgelopen jaar: Indian Pale Ale (IPA). In IPA wordt er veel hop toegevoegd wat soort voor een tropische, verfrissende en licht bittere smaak. Het ontstaan van het IPA bier gaat dan ook terug naar de tijd dat veel handel via zee werd vervoerd. Gewoon bier was te snel bedorven, maar door het toevoegen van extra hop bleef het langer goed! Exportbier was dan ook vaak zwaarder en hoppiger van smaak. De IPA die we vandaag de dag goed kennen, is voornamelijk de Amerikaanse IPA. Hierbij wordt er steeds geëxperimenteerd met (nieuwe) soorten hop. Dit hop wordt niet alleen maar tijdens het koken toegevoegd, maar soms ook daarna om extra hoppige smaken af te geven. Dit noem je dryhopping. IPA is vaak goud tot koperkleurig en tussen de 5,5% en 8% alcohol. Het Uiltje is een brouwer die ontzettend veel verschillende IPA’s maakt en een echte aanrader!

 

De verschillen tussen blond, tripel en IPA

De verschillen tussen blond, tripel en IPA tussen blond, tripel en IPA? Met alle variaties die er tegenwoordig worden gemaakt door de vele brouwers, kunnen de smaken nog wel eens dicht bij elkaar liggen. Grofweg genomen is Tripel wat sterker in de alcohol en heeft meer moutige tonen. Blond en IPA zijn het tegenovergestelde van elkaar: waar blond doorgaans minder hop heeft, heeft IPA dit in overvloeden. Dit zorgt ervoor dat IPA tropischere smaken heeft en een blond biertje wat toegankelijker is. Wat is jouw favoriete bier? Bekijk ons wekelijks wisselende bierassortiment in onze winkel of stuur ons een e-mail met de bieren die je zoekt! Uiteraard staat een klein deel ook op onze webshop, maar veel specials gaan zo hard dat ze de webshop niet eens halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De piekperiode is begonnen!

Houd rekening met extra levertijd

Bij de Helm kunnen we je nog steeds garanderen dat we alle bestellingen die voor 14:00uur worden gedaan, dezelfde dag worden verzonden.

PostNL doet hun best, maar er zit soms een aantal dagen vertraging in de verzending, houd daar rekening mee.

Doe je aankopen op tijd of haal ze op bij onze winkel.

 

We helpen je graag!