Drie stijlen van rum: Engels, Spaans en Frans

Rum is een heel veelzijdige drank: waarschijnlijk ken je rums als Bacardi en Captain Morgan wel. Deze worden veelal gemixt met bijvoorbeeld cola. Daarnaast heb je ook de bruine rums; de rum die heerlijk is om puur van te genieten! Binnen de bruine rum onderscheiden we grofweg drie stijlen: Engelse stijl, Franse stijl en de Spaanse stijl. Deze stijlen worden overal ter wereld toegepast. In deze blog leggen we je het verschil uit!

 

Engelse stijl

Engelse Rumstijl

De rums van Engelse stijl is degene met de grootste geschiedenis en dan ook de oudste rumstijl. Deze rum wordt gedistilleerd in pot stills, net zoals whisky dat wordt. Een pot still is een soort grote ketel die verwarmd wordt, zodat de alcoholdampen op stijgen en via de leiding weer neerslaat als alcohol in vloeibare vorm. Zo wordt er gedistilleerd. De rums met Engelse stijl worden ook bijna allemaal gerijpt op een eikenhouten vat. De Rum komt veel uit voormalige Britse kolonieën zoals Barbados, Trinidad en Jaimaica. De rum wordt gemaakt van melasse, dat is een soort stroperig bijproduct van suikerriet en suikerbieten.

Kenmerkend voor deze stijl is de donkere kleur en zijn de krachtige smaken: kruidig, aromatisch. De rums van Engelse rum stijl zijn dan ook geliefd om de rijke aroma’s en kwaliteit.

Benieuwd hiernaar? Probeer bijvoorbeeld de Plantation Jamaica of de Ultimatum rum welke ook nog eens een finish op rode wijnvaten heeft gehad!

 

Spaanse stijl

De Spaanse stijl rum (ook wel ron genoemd), het zal je niet verbazen, heeft de roots in Zuid Amerika liggen. Landen als Cuba en Panama maar ook Guatemala en de Dominicaanse Republiek. De Spaanse stijl rums worden ook gemaakt van Melasse, maar niet in een Pot Still gedistilleerd. De rum wordt namelijk gedistilleerd in een zogenoemde kolomdistillatie; dit is een stuk efficiënter! Verder worden deze rums gelagerd in een zogenaamd Solera systeem. In een Solera systeem liggen er vaten op elkaar; de oudste onderin en de jongste bovenin. Wanneer er getapt wordt uit het oudste vat, stroomt er vanzelf een deel jongste naar toe. Zo probeert men continue dezelfde kwaliteit te leveren.

Spaanse rum heeft veel uiteenlopende smaken, maar is wat lichter en toegankelijker dan de Engelse stijl. Deze rums hebben meer lagen in de smaak met wat zoetige tonen.

Lijkt je dit wel iets? Probeer dan eens de Diplomatico 12 years of de Plantation Panama!

 

Franse stijl

Tot slot hebben we de rums gemaakt in de Franse Stijl. Ook deze kent een geschiedenis in de voormalige Franse Koloniën zoals Haïti en Martinique. Deze rums worden ook wel aangeduid met Rhum en worden niet gemaakt van Melasse, maar van suikerrietsap. Er zijn strenge Franse richtlijnen voor deze rums en ze worden gedistilleerd met kolomdistillatie. De Rhums welke voldoen aan de strenge eisen worden Rhum Agricole’s genoemd. De rums welke niet voldoen aan deze richtlijnen, heten Rhum Industriel.

De rums met de Franse stijl zijn fruitiger in de aroma’s en geven een droger gevoel in de mond. Hierbij ontdek je plantaardige smaken.

Klinkt dit goed? Probeer dan eens de Clêment Rhum Vieux Agricole VSOP!

 

Alle rums kan je terug vinden in onze webshop. Ben je opzoek naar een rum en staat deze niet in onze shop? Stuur ons dan een bericht! We zoeken graag voor u uit of we deze kunnen bestellen.

Wil je een keer alle stijlen naast elkaar proeven? Boek dan met je rumclub, vriendenclub, sportteam of collega’s een private tasting!

 

Bron: The Rum Lab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De piekperiode is begonnen!

Houd rekening met extra levertijd

Bij de Helm kunnen we je nog steeds garanderen dat we alle bestellingen die voor 14:00uur worden gedaan, dezelfde dag worden verzonden.

PostNL doet hun best, maar er zit soms een aantal dagen vertraging in de verzending, houd daar rekening mee.

Doe je aankopen op tijd of haal ze op bij onze winkel.

 

We helpen je graag!