Eisbock: bier met meer alcohol door bevriezing

Eisbock: ze worden steeds populairder. Maar hoe komt dit bier nu precies tot stand? Eisbock is een bier met meer alcohol door bevriezing. In deze blog vertellen we je hoe de Eisbock is ontstaan, maar ook hoe het proces van bevriezing in elkaar zit en hoe er meer alcohol in het bier komt.

Geschiedenis van de Eisbock

De Eisbock is per toeval ontstaan en de naam doet het al vermoeden: dit was naar verluidt in Duitsland. Rondom 1890 was het bij de Reichelbräu brouwerij dat ze twee vaten bier ‘s nachts vergeten waren om naar binnen te halen. De volgende ochtend zagen ze de vaten opengebarsten en het bier bevroren. De man die dit vergeten was, moest voor straf het bevroren bier opdrinken. Dit bleek helemaal geen straf: het was super lekker! Sindsdien worden er met de vorst altijd een aantal vaten bier naar buiten gerold.

 

Eisbock: bier met meer alcohol door bevriezing

Alcohol heeft een ander vriespunt (-114°C) dan dat water dat heeft (0°C). Als je bier dus bevriest, zal het water bevriezen en houd je meer alcohol over. Het is dus vrij eenvoudig: bevries bier en laat dit weer rustig ontdooien. Omdat de alcohol sneller zal ontdooien, scheidt je op deze manier het water er vandaan waardoor je een nieuw bier met meer alcohol en intensere smaken overhoudt. Qua hoeveelheid blijft er dus minder over, ongeveer een derde, maar alcohol en smaken des te meer!

 

Welk type bier is geschikt voor een Eisbock?

Aan het begin werden er vooral bokbieren gebruikt om te eisbocken. De laatste jaren wordt er natuurlijk meer geëxperimenteerd dan ooit! Zo ook met de eisbock. Je kan in principe van ieder bier een eisbock maken en dat is dan ook wat er gebeurt. Steeds meer brouwerijen maken bier met meer alcohol door bevriezing. Zo heeft Jopen uit Haarlem hun Mooie Nel (IPA) bevroren en hier de Exceptionel van gemaakt waar hun IPA nu maarliefst 13% alcohol heeft. Emelisse heeft een nieuwe serie uitgebracht met een Eisbock IPA, Eisbock Tripel en een Eisbock imperial stout en scoort op Untappd bijzonder goed!

Zelf aan de slag met Eisbock

Als de brouwers het kunnen, kan jij het ook. Het is leuk om zelf te experimenteren met je favoriete bier! Wil je zelf thuis aan de slag gaan? Neem dan een grote, lege frisdrank fles en vul deze met ongeveer drie flesjes bier. Dan leg je hem voor ongeveer 24 uur in de vriezer. De volgende dag zet je de fles op zijn kop in een karaf en laat langzaam, maar zeker je eisbock eruit lopen. Er blijft een brok ijs over, dat is het water wat je niet meer gebruikt. Zorg dat je nog een extra flesje hebt; zo kan je de verschillen proeven. De smaken, kleuren en alcohol zullen in je eisbock sterker zijn, maar het koolzuur zal in het bier dat niet is bevroren beduidend meer zijn. Met welk bier ga jij aan de slag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *