Het verschil tussen champagne, cava en prosecco

Bubbels, mousserende wijnen, champagne, cava en prosecco: niets feestelijker dan een flûte gevuld met bubbels! Of dit nu is bij het kerstontbijt, een feestelijk moment of de jaarwisseling. Maar hoe maak je nu de beste keuze om deze momenten te vieren? Natuurlijk helpen je we graag in onze winkel of digitaal bij het vinden van de mousserende wijn die jij nodig hebt. In deze blog helpen we je alvast op weg, want wat is nu het verschil tussen champagne, cava en prosecco?

 

Hoe wordt een mousserende wijn gemaakt?

Iedere wijnmaker heeft natuurlijk eigen werkwijzen, filosofie en tradities. Alles begint met een gewone wijn. Men plukt de druiven die daarna worden geperst. Na het persen wordt er gist toegevoegd en zo worden de suikers in de druiven omgezet in alcohol en koolzuurgas (fermentatie). Het koolzuurgas ontsnapt doordat de vaten niet volledig afgesloten zijn. Daarna zijn er drie methodes om de bubbels in de wijn te krijgen.

Méthode traditionelle 

Hierbij wordt de wijn in de flessen gedaan, waar er een beetje liqueur de tirage aan wordt toegevoegd. Dit is wijn met suiker en gist. Zo ontstaat er opnieuw koolzuurgas, maar doordat de flessen dicht zitten kan dit niet ontsnappen. Dit depot wordt later verwijderd en de fles wordt voorzien van een champagnekurk.

Méthode Charmat

Bij deze methode wordt hetzelfde gedaan als bij de traditionelle, maar het toevoegen van de wijn met suiker en gist wordt niet in de fles gedaan, maar in RVS tanks. De vergisting kan eerder worden gestopt, zodat je een frizzante hebt (kleine bubbel).

Méthode Gazéifié

Dit is de meest eenvoudige manier; er wordt simpelweg koolzuurgas toegevoegd aan de wijn. Deze bubbels zijn krachtig in de fles, maar in het glas snel vervlogen.

 

 

Wanneer is dit een champagne?

Aan de naam champagne zitten eisen welke vastgelegd zijn in de wet. Zo moet de drank volgens de méthode tradionelle worden geproduceerd, minimaal 15 maanden rijpen en uit de gelijknamige streek in Frankrijk komen. Verder bestaat champagne uit drie druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Alleen als een mousserende wijn aan alle eisen voldoet, mag deze de naam champagne op het etiket dragen. Je hebt ook champagnes die alleen van de Chardonnay druif worden gemaakt; dit heet een Blanc de Blanc. Door  de strenge eisen, het vele handmatige werk en de exclusiviteit van de drank, is een fles champagne vaak hoger in prijs.

 

Mousserende wijn uit Spanje: cava

Ook Cava wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle. Het verschil met champagne is dat deze van andere druivensoorten wordt gemaakt en vaak maar negen maanden hoeft te lageren. Cava is door het minder langer lageren en het andere klimaat vaak wat frisser van smaak dan champagne. De meeste Cava’s komen uit de Spaanse regio Catalonië. Cava’s kan je over het algemeen het beste jong drinken en niet te lang bewaren. Een mooie fles Cava heb je al rondom de tien euro!

 

Bubbelen op zijn Italiaans: prosecco!

De Italianen doen het net even anders dan de Fransen en Spanjaarden. Prosecco wordt gemaakt in Veneto. Het wordt gemaakt van de Glera druif, beter bekend onder de naam proseccodruif. De vergisting gaat volgens de méthode charmat, in roestvrijstalen tanks. Hierdoor vergaat het maken van prosecco een stuk sneller dan champagne en cava! Prosecco heb je ook als frizzante. Hier zitten minder bubbels in en kan je herkennen aan de kurk met een touwtje eroverheen. Daarnaast heb je de spumante: deze hebben dezelfde kurken als cava en champagne. Prosecco kan je het beste gelijk drinken en niet bewaren. Doordat het proces sneller verloopt, heb je vanaf acht euro al een heerlijke kwaliteit!

 

Maar er is nog meer…

Nu het verschil tussen champagne, cava en prosecco duidelijk is, is het tijd om verder te kijken. Niet alleen in dezelfde landen, maar over de hele wereld worden er mooie mousserende wijnen gemaakt! Zo hebben we een Italiaanse bubbel welke van de chardonnay druif wordt gemaakt en dus geen prosecco mag heten. Maar ook een Vonkelwijn uit Zuid-Afrika of een mooie Brut uit Argentinië. Er is een enorme keuze en we helpen je graag verder in de winkel, telefonisch of per e-mail! Of het nu gaat om een relatiegeschenk, een fles voor tijdens een brunch of om te proosten tijdens de jaarwisseling: bubbels kunnen áltijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De piekperiode is begonnen!

Houd rekening met extra levertijd

Bij de Helm kunnen we je nog steeds garanderen dat we alle bestellingen die voor 14:00uur worden gedaan, dezelfde dag worden verzonden.

PostNL doet hun best, maar er zit soms een aantal dagen vertraging in de verzending, houd daar rekening mee.

Doe je aankopen op tijd of haal ze op bij onze winkel.

 

We helpen je graag!