Hoe combineer je wijn met een gerecht?

Wanneer de dagen korter worden, is het heerlijk om thuis gezellig te tafelen. Halen we in tijden van de corona je favoriete gerecht van een plaatselijk restaurant af, dan willen we natuurlijk wel een goede wijn erbij! Combineer je wijn met een gerecht op de juiste manier en je hebt de ultieme smaaksensatie! Maar welke wijn combineer je met een gerecht? Welke wijn is geschikt bij vis en welke juist bij een vegetarisch recept? In deze blog vertellen we je alles hierover!

De basisregels bij het combineren van wijn met een gerecht

Het begint allemaal met de juiste combinatie in de basis kiezen. Heb je een mooi stuk vlees en je zet hier bijvoorbeeld een hele lichte witte wijn naast, dan proef je niets van de wijn. Dit werkt andersom ook zo. In de basis gaat het dus om dat je balans vindt bij het combineren van wijn met een gerecht. Bij een diner met meerdere gangen, bouw je waarschijnlijk de stevigheid van de recepten op. Dat doe je met de wijnen dus ook.

 

Het combineren van groenten met wijn

Begin je je diner met een voorgerecht met gegrilde groenten? Of heb je juist wat rauwe groenten? Dit heeft vaak wat frisse zuren en is smaakvol, maar heeft geen hele intense smaken. Je vindt de balans in een wijn met dezelfde eigenschappen, bijvoorbeeld een mooie Sauvignon Blanc. Ga je voor meer winterse groenten als pompoen, spruiten of koolsoorten? Dit zijn meer intense smaken, meer stevige gerechten. Zet er dan ook bijvoorbeeld een mooie Chardonnay tegenaan. Dit is voller en wat ronder van smaak, net als de wintergroenten. Houd ook rekening met de kruiden in een gerecht. In een pasta pesto zit bijvoorbeeld basilicum wat heel goed combineert met een frisse wijn met iets kruidigs erin; een gruner veltliner bijvoorbeeld. Let op dat bij zure groenten als paprika en tomaat, je beter kunt kiezen voor een rode wijn zoals een moderne Rioja!

 

Het combineren van vis met wijn

Je hebt het vast wel eens gehoord: de vis moet zwemmen. In wijn! Heb je een mooie gegrilde tonijn met een lichte pittige toets? Doe eens wat anders en kies voor een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir! Het is een gegeven dat veel lichte visgerechten heel goed gaan met frisse witte wijnen, denk bijvoorbeeld aan een mooie Verdejo. Een Albarino is bij uitstek geschikt om te combineren met schaal- en schelpdieren. Ga bij het combineren van vis ook weer na; heb je hele vettige sauzen? Dan is een wijn met frisse zuren een minder goed idee en kan je beter gaan voor een wat zachtere Chardonnay Viognier.

 

Het combineren van vlees met wijn

Vleesgerechten zijn vaak onze hoofdrechten en dat is niet voor niets! Vlees is vaak steviger en wordt veel gecombineerd met rijke sauzen. Hoe combineer je dan een wijn met een gerecht met vlees? In rode wijnen zitten vaak tannine. Wanneer je een wijn hebt met veel tannine, dan merk je dat doordat je mond samentrekt. In rood vlees zitten veel eiwitten en die zorgen ervoor dat de rode wijnen met tannine juist soepel smaken. Een match made in heaven! Eet je een stuk gemarineerd varkensvlees? Zet er dan een mooie stevige maar fruitige wijn tegenover. Heb je gegrild rundvlees? Dan combineert een rijke, volle, maar niet te stevige Barbera d’Alba. Deze gaat trouwens ook heel goed met lamsvlees.

 

Natafelen met kaas, chocolade of fruit… En wijn! Of port.

Als laatste kom je aan bij een nagerecht. Ga je voor hartig en zet je een mooie kaasplank op tafel? Dan kan je voor de klassieke combinatie met een mooie port gaan. Grofweg kan je uitgaan van een Ruby port bij zachte kazen en een Tawny port bij harde, stevige kazen. Heb je een nagerecht met chocolade? Ga dan voor een PX sherry. De stevigheid van de chocolade en de volle smaak van de PX brengen elkaar volledig in balans! Tot slot kan je het diner afsluiten met een fruitdessert. Ga dan voor een lichtere dessert wijn, zoals een Moscato d’Asti. Dit heeft een lichte zoetigheid en een klein bubbeltje.

 

Hoe combineer je een wijn met een gerecht? Wij denken met je mee.

Een goede wijn maakt je gerecht mooier en dit werkt ook andersom. Je hebt ontzettend veel verschillende smaken en oneindig veel combinaties in gerechten. Voor ieder gerecht hebben wij een wijn. Kom je er zelf niet helemaal uit? Dan helpen we je uiteraard graag verder! Stuur ons een e-mail of vraag om advies in onze winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De piekperiode is begonnen!

Houd rekening met extra levertijd

Bij de Helm kunnen we je nog steeds garanderen dat we alle bestellingen die voor 14:00uur worden gedaan, dezelfde dag worden verzonden.

PostNL doet hun best, maar er zit soms een aantal dagen vertraging in de verzending, houd daar rekening mee.

Doe je aankopen op tijd of haal ze op bij onze winkel.

 

We helpen je graag!