Hoe wordt whisky gemaakt? Het hele proces!

Whisky kent de laatste jaren een mega groei in populariteit. De ene koopt het om te genieten, voor de ander is het een sport om zoveel mogelijk bijzondere bottelingen te verzamelen. Hoe wordt whisky gemaakt, het proces leggen we uit in deze blog!

Stap 1: mouten

Hoe wordt whisky gemaakt, stap 1: mouten

Whisky wordt gemaakt van graan, water en gist. Alles begint met graan. Granen kunnen zijn: gerst, mais, rogge en tarwe. Hoe whisky wordt gemaakt, leggen we in 8 stappen uit. De eerste stap is het mouten (malting). De granen worden twee tot drie dagen geweekt in warm water. De granen gaan hierdoor kiemen. Daarna worden de granen met de hand verspreid over een moutvloer en hier een aantal keer gedraaid. Er komen zo enzymen vrij in de granen die ervoor zorgen dat het zetmeel wordt omgezet in suiker. Veel distilleerderijen besteden dit proces uit aan mouterijen.

Stap 2: drogen in een kiln

Daarna is het zaak om de granen te drogen, zodat het ontkiemen gestopt wordt. Dit gebeurt in een grote droogoven met hete lucht, die heet een Kiln. Heb je wel eens aan een whisky geroken die een beetje jodiumachtig was? Dan is de kans groot dat de graan van deze whisky gedroogd werd in een kiln die werd gestookt op turf. Klik hier om onze whisky’s die rokerig & peaty smaken te bekijken! Het eindproduct na het drogen is geen graan meer, maar heet mout.

Stap 3: vermalen

Zodra de granen gedroogd zijn, wordt de mout schoon gemaakt in een molen. Het product wat er uitkomt is een soort bloem genaamd grist, dat is nodig voor het mashen.

Stap 4: mashen

De grist wordt vermengd met heet water in een mash tun (brouwketel). Dit water haalt men vaak uit de bronnen die rondom de distilleerderij liggen. Denk aan schone rivieren. Het water dat wordt gebruikt, draagt bij aan de smaak van de whisky. Door een grote mixer wordt de brij om geworteld en er blijft een vloeistof met maltose (soort suiker) over die men wort noemt. Het residu hiervan noem je draff en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld veevoer.

Stap 5: washen

De wort gaat nu over in washbacks. Dit zijn grote tanks van hout of tegenwoordig veel vaker van RVS. Nadat de wort in de washbacks is gedaan, wordt er gist toegevoegd. De gist gaat ervoor zorgen dat de maltose (suiker) wordt omgezet in alcohol en koolzuurgas. Vanzelfsprekend is ook het soort gist dat wordt gebruikt van invloed op de smaak. Dit gebeurd minimaal 48 uur, maar veel vaker nog voor 60 tot 70 uur en soms zelfs 100 uur! Hoe langer dit proces plaatsvindt, hoe meer esters er vrijkomen. Die esters zorgen dan weer op hun plaats voor smaak en geuren. Je zou zeggen; zo lang mogelijk! Maar te lang kan zorgen voor een bacteriële vergisting en dat wil je voorkomen. Het eindproduct na de uren noem je wash en heeft ongeveer 7 – 8% alcohol.

Stap 6: distilleren

Met de wash gaan we distilleren. Dat gebeurt vaak in een still. Een soort grote ketel met een buis die omhoog loopt. De pot still wordt verhit. Doordat alcohol sneller verdampt dan water, stijgen de alcoholdampen door de buis en komen zo in een condensor terecht. Daardoor worden de dampen weer een vloeistof van ongeveer 22% alcohol, die we low wines noemen. Ditzelfde gebeurt vervolgens in de spirit still en je hebt nu een eindproduct met 65 – 70% alcohol. Die noemen we spirit.

Stap 7: spirit safe

Die spirit gaat over naar de spirit safe. In de spirit safe wordt de vloeistof gescheiden in drie delen:

  1. Foreshots: hoge, vluchtige alcohol, niet geschikt.
  2. Middlecut: dit is de spirit die men gebruikt voor de whisky en wordt dus opgevangen.
  3. Feints: zware alcoholen en foezeloliën welke de smaak negatief kunnen beïnvloeden en dus niet gebruikt worden.

De foreshots en feints worden afgetapt en opnieuw gedistilleerd.

Stap 8: lageren

Die middlecut, ook wel het hart van de spirit, wordt in eikenhouten vaten opgevangen en opgeslagen in warehouses. Je hebt distilleerderijen die zelf geen opslagruime of wel een warehouse hebben en leggen hun vaten dus bij een externe partij neer. Dit rijpen duurt minimaal drie jaar, voordat de vloeistof whisky mag heten. Ieder jaar verdampt er een percentage alcohol, dit wordt de angels share genoemd. Uiteindelijk wordt er gekozen om de whisky te bottelen of op de vatsterkte (cask strength), of wordt verdund met water tot een gewenst percentage (bijvoorbeeld 40% of 46%). We hopen je een goed antwoord te hebben gegeven op hoe wordt whisky gemaakt, het proces. Het is altijd leuk om de verschillen te proeven. Klik daarvoor op onderstaande knop!

Bronvermelding: Whisky Passion

One Reply to “Hoe wordt whisky gemaakt? Het hele proces!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De piekperiode is begonnen!

Houd rekening met extra levertijd

Bij de Helm kunnen we je nog steeds garanderen dat we alle bestellingen die voor 14:00uur worden gedaan, dezelfde dag worden verzonden.

PostNL doet hun best, maar er zit soms een aantal dagen vertraging in de verzending, houd daar rekening mee.

Doe je aankopen op tijd of haal ze op bij onze winkel.

 

We helpen je graag!