Distillery bottling vs independent bottling


Het verschil

De flessen van onafhankelijke bottelaars winnen het steeds meer aan populariteit. Als u een fles koopt heeft u eigenlijk altijd de keuze uit twee opties: u gaat voor de distillery botteling, die dus door de distilleerderij zelf is uitgegeven, of u gaat voor een fles die door een “independent bottler” op de markt is gebracht.

Wat doet een onafhankelijke bottelaar


Kopen, wachten en bottelen

Een onafhankelijke bottelaar koopt vaten bij een distilleerderij en slaat deze op in een eigen warehouse (pakhuis) in Schotland of wat veel vaker voorkomt; ze laten deze liggen bij de distilleerderij. Vervolgens kunnen zij zelf bepalen wanneer ze deze bottelen dus hoelang hij rijpt. Daarnaast hebben ze de keuze om deze op vatsterkte (cask strength) te bottelen of terug te brengen naar bijvoorbeeld 46%. Tot slot kunnen ze experimenteren met een finish op bijvoorbeeld een port- of sherryvat.

Vermeldingen op het etiket


Single cask, alcoholpercentage...

De meeste onafhankelijke bottelaars maken alles bekend van de fles: van welk vat het komt, op welke datum het gedistilleerd en gebotteld is en de hoeveelheid flessen die beschikbaar zijn. Vaak zelfs welke fles van de X aantal het is. Er is zelfs een bottelaar die hoeveel er is verdampt (angels share) tijdens het rijpen vermeldt. Een fles van een onafhankelijke bottelaar is heel vaak een single cask en komt hiermee dus van 1 vat.

Wanneer ben je een onafhankelijke bottelaar


De regels en wetten

Het is eigenlijk simpel: er zijn geen regels of eisen aan een onafhankelijke bottelaar. Er zijn een aantal grote namen als Gordon & Macphail, The Ultimate en Signatory die al jaren bekend zijn en een goede naam gevestigd hebben door de goede vaten te selecteren en de bottelingen tegen een goede prijs aan te bieden. Daarnaast heb je de Cadenhead en de Adelphi die whisky nog naar een hoger niveau tillen.

Maar ook beginnende bottelaar Asta Moris brengt mooie bottelingen op de markt.

Tot slot is het zelfs mogelijk om als whiskyspeciaalwinkel, vriendengroep of individu een vat te kopen en te laten bottelen. Ook dan ben je een onafhankelijke bottelaar.