Wat is een onafhankelijke whiskybottelaar?

Het kan soms een behoorlijke zoektocht zijn tussen de verschillende whisky’s. Alle keuzes die gemaakt worden bij het maken van whisky zijn van invloed op de smaak van het eindproduct. Die keuzes worden niet alleen gemaakt door de distilleerderij (diegene die de whisky maakt), maar daarna kunnen er ook nog eens keuzes worden gemaakt door degene die de whisky bottelt, dus de flessen vult en op de markt brengt. En dat hoef niet altijd dezelfde te zijn als de distilleerderij. Wat is een onafhankelijke bottelaar? Dat leggen we in deze blog uit!

Distillery bottling vs independent bottling

De flessen van onafhankelijke bottelaars winnen het steeds meer aan populariteit. Als u een fles koopt heeft u eigenlijk altijd de keuze uit twee opties: u gaat voor de distillery botteling, die dus door de distilleerderij zelf is uitgegeven, of u gaat voor een fles die door een “independent bottler” op de markt is gebracht.  Een fles van de onafhankelijke bottelaar kan soms wat minder aantrekkelijk eruit zien, omdat de distillery bottelingen vaak mooie(re) verpakkingen hebben. Bij de onafhankelijke bottelaars gaat het vaak om het functionele: alle informatie vermelden en voor de beste prijs, de beste whisky aanbieden. Maar ook onafhankelijke bottelaren maken hele mooie verpakkingen!

Wat doet een onafhankelijke bottelaar?

Een onafhankelijke bottelaar koopt vaten bij een distilleerderij en slaat deze op in een eigen warehouse (pakhuis) in Schotland of wat veel vaker voorkomt; ze laten deze liggen in de warehouse van distilleerderij. Vervolgens kunnen zij zelf bepalen wanneer ze deze bottelen dus hoelang hij rijpt. Maar ook hoe de whisky rijpt! Op welke type vat; hoe groot het vat is, een finish op een ex-port vat, noem maar op! Tot slot hebben ze de keuze om deze op vatsterkte (cask strength) te bottelen of terug te brengen naar bijvoorbeeld 46%.

Vermeldingen op het etiket

De meeste onafhankelijke bottelaars maken alles bekend van de fles: van welk vat het komt, op welke datum het gedistilleerd en gebotteld is en de hoeveelheid flessen die beschikbaar zijn. Vaak zelfs welke fles van de X aantal het is. Er is zelfs een bottelaar die hoeveel er is verdampt (angels share) tijdens het rijpen vermeldt. Een fles van een onafhankelijke bottelaar is heel vaak een single cask en komt hiermee dus van 1 vat. Sommige vaten zijn zo bijzonder; die flessen kunnen dan geld waard worden!

Op het voorbeeld op de afbeelding zie je de informatie welke bottelaar Van Wees (The Ultimate) altijd geeft: links zie je de exacte datum van distilleren en daaronder het cask nummer. Je ziet dan in de rode letters het jaartal, maar ook van welke distilleerderij deze afkomt. Onder de rode letters vind je terug op welk type vat de whisky heeft gelegen en voor hoeveel jaar. Aan de rechter kant vind je de datum van bottelen en het flesnummer. Bij de ultimate kiezen ze ervoor om de whisky’s van 46% alcohol de rode letters te geven en de cask strength whisky’s blauwe letters.

Wat is een onafhankelijke bottelaar?

Het is eigenlijk simpel: er zijn geen regels of eisen aan een onafhankelijke bottelaar. Wanneer je een vat koopt, dit bottelt en uitbrengt ben je al onafhankelijke  bottelaar. Er zijn een aantal grote namen als Gordon & Macphail, The Ultimate en Signatory die al jaren bekend zijn en een goede naam gevestigd hebben door de goede vaten te selecteren en de bottelingen tegen een goede prijs aan te bieden. Daarnaast heb je de Cadenhead en de Adelphi die whisky nog naar een hoger niveau tillen. Maar ook beginnende bottelaar Asta Moris brengt mooie bottelingen op de markt.

Zelf onafhankelijke bottelaar worden?

Omdat er geen regels of eisen vastgesteld zijn aan het zijn van een onafhankelijke bottelaar, is het eigenlijk heel simpel om zelf onafhankelijke bottelaar te worden. Wanneer je een vat koopt en deze bottelt, dan ben je onafhankelijke bottelaar! Hier komen natuurlijk veel zaken bij kijken: het bottelen, de fles voorzien van een label, importeren en nog veel meer!

Maar welke fles moet je nu hebben…

Nu het duidelijk is wat een onafhankelijke bottelaar doet en is, vind je het misschien wel interessant om een fles te kopen voor jezelf of als cadeau voor een ander. Ieder vat heeft een eigen smaak en zijn zeer gelimiteerd. In onze online proeverijen zit er eigen altijd wel een onafhankelijke bottelaar tussen, dus het proeven is ook mogelijk! Daarnaast mag je altijd langs komen in de winkel; we helpen je graag verder en laten je wat proeven. Liever via onze webshop bestellen? Stuur ons dan een e-mail of bel ons voor advies!

2 Replies to “Wat is een onafhankelijke whiskybottelaar?”

  1. Bas de haas schreef:

    Ik was al een whisky liefhebber, maar sinds ik bij jullie mijn flessen haal is dat alleen nog maar meer geworden. Wat kennis van de produkten hebben jullie. Ik voel mezelf als een kind in een speelgoedwinkel bij jullie. Blijf nog maar heeeel erg lang zo doorgaan.. fantastisch!

    1. Dankjewel voor het mooie compliment Bas! We zijn blij te horen dat we je kunnen verder helpen. Tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De piekperiode is begonnen!

Houd rekening met extra levertijd

Bij de Helm kunnen we je nog steeds garanderen dat we alle bestellingen die voor 14:00uur worden gedaan, dezelfde dag worden verzonden.

PostNL doet hun best, maar er zit soms een aantal dagen vertraging in de verzending, houd daar rekening mee.

Doe je aankopen op tijd of haal ze op bij onze winkel.

 

We helpen je graag!