Bij de schotse whisky’s maken we onderscheid in gebieden op deze webshop. De regio’s waarin de Schotse whisky’s zijn verdeeld zijn vaak kenmerkend voor een smaaktype. We maken onderscheid in de volgende gebieden:

  1. Speyside
  2. Highlands
  3. Islay & Islands
  4. Campbeltown
  5. Lowlands

Speyside


Het hart van de Schotse whiskyproductie: de Speyside. Historisch gezien de meest geliefde plaats om een distilleerderij te hebben, omdat alles in de regio hebben om whisky te maken. Meer dan de helft van alle distilleerderijen zijn hier gevestigd.

De whisky’s uit deze regio zijn vaak zacht van smaak, maar hebben door de hoeveelheid ook veel uiteenlopende smaken: van fris en grassig tot vol en complex.

Highlands


Geografisch gezien zijn de hooglanden de grootste whiskyregio.  Qua productie levert dit gebied ongeveer 25% van alle whisky’s op, zonder de Speyside hierbij te rekenen. De distilleerderijen liggen ver uit elkaar.

Nergens zit er zoveel variatie in smaak binnen één regio als in de Highlands. Waar de ene whisky rond en vol is, is de andere krachtig, complex en geturfd.

Islay & Islands


Bekend bij de peated-lovers: de eilanden. Het bekendste eiland is Islay met distilleerderijen als Laphroaig en Ardbeg. Maar er zijn in totaal zeven eilanden (van de 790) waar whisky wordt geproduceerd: Arran, Islay, Jura, Mull, Skye, Lewis en Orkney.

Op de eilanden is whisky een van de belangrijkste inkomstenbronnen. De zee speelt een grote rol in de smaken van deze whisky’s.

Campbeltown


Campbeltown is een havenplaats op het schiereiland Kintyre. Vroeger waren hier meer dan 25 distilleerderijen en was daarmee de whiskyhoofdstad van Schotland. Tegenwoordig zijn er nog drie in productie: Glen Scotia, Springbank en Glencyle.

De smaken zijn uiteenlopend in deze regio, van peated tot fruitige en zoetige whisky.

Lowlands


In de Schotse Laaglanden zijn vooral bekend door hun dichtbevolkte steden als Edinburgh, Aberdeen en Glasglow. De meeste whisky’s uit de Lowlands zijn blends. Er groeit ontzettend veel gerst in deze regio dat van goede kwaliteit is.

De smaken van de whisky’s uit dit gebied zijn vaak droog, licht, citrusachtig, bloemig en soms wat kruidig.

Benieuwd naar de smaakverschillen van de gebieden?

Benieuwd naar de verschillende smaken tussen de gebieden van de whisky’s?

We kunnen een proeverij op maat voor u verzorgen. Van begeleiding tot uitnodiging en van proefsets tot proefformulieren: wij regelen het graag voor u!

Bekijk de mogelijkheden bij private tasting, of neem contact met ons op.