Whisky is een drank die overal op de wereld gemaakt wordt. Schotland, Ierland en Amerika zijn de meest bekende whiskylanden, maar ook Japan, India en zelfs Nederland produceert whisky’s.
De volgende landen kunt u vinden in onze webshop:
- Amerika
- Ierland
- India
- Japan
- Nederland
- Schotland
- Taiwan
Amerika staat bekend om haar Bourbons en Tennessee whiskey’s. Men schrijft hier whiskey met een e ertussen. Het belangrijkste ingrediënt is niet gerst, maar mais. Doordat mais een hoger suikergehalte heeft, zijn deze whisky’s vaak zoeter. De whiskey’s bestaan altijd uit minstens 51% mais. Bestaat de whisky uit minimaal 80% mais? Dan heet de whiskey een corn whisky. Daarnaast komt ook de rye whisky uit Amerika. Deze whiskey is gemaakt van minimaal 51% rogge wat de whisky een kruidig karakter geeft.
Over het algemeen zijn de whisky’s uit Amerika zoeter van smaak.
Typisch aan Ierse whisky is dat deze vaak drie keer wordt gedistilleerd, in tegenstelling tot de meeste andere landen die whisky twee keer distilleren. Daarnaast maakt men in Ierland ook pot still whiskeys. Deze whiskey’s worden gemaakt van een combinatie van gemoute en ongemoute gerst die vervolgens in grote koperen pot stills worden gestookt. Over het algemeen wordt er maar weinig gebruik gemaakt van turf. In Ierland gebruikt men veel steenkool, dit kunnen zij gemakkelijk verkrijgen en gebruiken.
Ierse whisky’s hebben uiteenlopende smaken, van een zachte, volle en frisse Green Spot tot aan een geturfte Connemara.
Als vroege kolonie van Groot Brittanië in combinatie met de grote consumptie per inwoner kan India niet achterblijven als whiskyland. Nergens ter wereld wordt er zoveel whisky geproduceerd als hier. Het probleem zit hem echter in de regelgeving voor whisky; het grootste deel van de Indiase “whisky” mag de naam niet dragen doordat het vaak op basis van suikerstroop gemaakt is. Het grootste deel van de productie is dan ook bestemd voor binnenlands gebruik, op uitzondering van bijvoorbeeld Amrut en Paul John. Doordat de angels share ongeveer 11 tot 14 procent per jaar is, vind je weinig oude whisky’s uit dit land.
De smaken zijn uiteenlopend van geturfd tot heel fruitig.
De Japanse whisky wordt op dezelfde wijze gemaakt als in Schotland. Dat komt doordat de grondlegger van de Japanse whisky (en van de Nikka) naar Schotland reisde en met het recept en een Schotse vrouw terug kwam. Ook het brein achter de Suntory whisky kopieërde wat de Schotten deden. En met succes! Inmiddels experimenteren de Japanners er op los; jonge whisky, oude whisky, nieuwe houtsoorten en geturfd of ongeturfd. Vaak wordt het gemoute gerst uit Schotland gehaald. De rijping gaat door het warme klimaat een stuk sneller dan in Schotland.
Door de vele experimenten lopen de smaken uiteen.
Ook in Nederland wordt er steeds meer whisky gemaakt! In 2007 was Millstone, bekend van de Zuidam jenevers en likeuren, de eerste whisky uit Nederland. Daarna volgden er steeds meer en inmiddels zien we de trend uitgroeien; er zijn steeds meer microdistilleerderijen als Cley uit Rotterdam die mooie kwaliteit whisky op de markt brengen. Over het algemeen wordt er in Nederland single malt whisky uitgebracht en een aantal rogge (rye) whisky’s.
Er wordt ook hier geëxperimenteerd met vaten (sherryvaten, bourbon vaten of een combinatie) en er is zelfs een Nederlandse peated whisky. De smaken variëren dus sterk.
Whisky is echt een werelddrank; het wordt overal gemaakt én gedronken. Voor velen blijft het toch een typische Schotse drank. Al eeuwenlang wordt hier whisky gemaakt en al blijft het discutabel waar de whisky nou écht als eerste is gemaakt; zijn er velen die beweren dat dit aan de Schotse westkust gebeurde. Whisky in Schotland kent verschillende whiskygebieden met ieder zijn eigen smaakprofiel.
Omdat er ontzettend veel distilleerderijen, zeer diverse omgevingen en ontelbare combinaties en experimenten zijn, vind je in Schotland écht alle smaakprofielen terug.
De economische groei in Azië samen met de waanzinnige vraag naar whisky wereldwijd, maakte het voor ondernemend Taiwan bijna onmogelijk om geen whisky te gaan produceren. Het tropische klimaat maakt het wat lastig; de rijping gaat sneller, maar er is enorme angels share (verdamping in het vat tijdens het lageren). Het is daar gemiddeld 14 graden warmer dan in Schotland. Waar men in schotland het koelwater uit de beekjes haalt, heeft Taiwan heuse koelinstallaties aangelegd. In 2005 is de eerste whisky gedistilleerd; in 2008 werd de eerste Taiwanese Whisky op de markt gebracht.
Veel whisky’s uit Taiwan zijn zacht, rond en fruitig.
Volg ons!