Whisky is een veelzijdige drank met talloze smaken. Waar je in de ene whisky het idee hebt dat je een karamelsnoepje in je mond hebt, is de ander een bom van rokerige smaken. Om u een beetje op weg te helpen, hebben wij onze whisky’s ingedeeld in vijf categorieën, namelijk:
- Geurig en bloemig
- Moutig en droog
- Fruitig en kruidig
- Rijk en rond
- Rokerig en peaty
Geurig en bloemig
De aroma’s in deze whisky’s doet u denken aan versgesneden bloemen, fruitigheid, bloesem, gras en groen fruit als appel, peer en meloen. In de smaak zijn ze vaak wat lichter met afwisselend lichte zoete en zurige tonen. Ideaal als aperitief!
Moutig en droog
De whisky’s met de kenmerken moutig en droog zijn vaak in de neus wat droger. Knisperend, knapperig en soms een klein beetje dusty. De geuren doen je denken aan bloem, haver en noten. De smaak is vaak ook droger met soms een zoete toon door het vat.
Fruitig en kruidig
Het fruit in deze categorie doet u denken aan rijp fruit zoals perzik, abrikoos en soms zelfs wat exotische fruitsoorten. Daarnaast haalt u vaak uit deze geuren het vanille en de karamel. Het kruidige gaat ook de zoetige kant op, denk aan kaneel en nootmuskaat.
Rijk en rond
In de whisky’s met smaakprofiel rijk en rond komt ook weer het fruitige terug, maar ditmaal meer het gedroogde fruit als rozijnen. Vaak hebben deze whisky’s een finish gekregen op ex-sherry vaten. Dit zijn complexere whisky’s met diepe smaken; soms zoet, soms vlezig.
Rokerig en peaty
Het rokerige aan whisky’s komt van het turf waarmee men het mout drogen. Dit geeft bijzondere en andere smaken mee als zout, olie-achtige tonen, gebrand hout en thee. Vaak goed in balans door een kleine zoete toon. Een smaak die u op den duur meer en meer zal waarderen.
Volg ons!