Er zijn enorm veel soorten whisky. Wij hebben deze grofweg verdeeld in drie soorten:

  1.  Malt
  2.  Blended
  3.  Zeer exclusieve bottelingen

Malt


Een maltwhisky is whisky dat uitsluitend gemaakt wordt van gerst. Binnen de malt whisky heb je weer verschillende soorten. Wanneer er op een fles staat single malt betekent dit dat het van één distilleerderij ( = single) komt en van uitsluitend gerst ( = malt) wordt gemaakt.

Het kan ook zijn dat een fles een blended malt is. Blended betekent dat het een “mengsel” is van verschillende distilleerderijen ( = blended), maar wel alleen maar whisky’s die van alleen gerst zijn gemaakt.

Een misverstand is, dat wanneer er single malt op de fles staat, dit ook van één vat komt. Dat is eigenlijk nooit het geval, tenzij er single cask (een vat) op de fles staat.

Blended


Een blended whisky is een “gemengde” whisky. Blended whisky wordt gemaakt van grain en malt whisky. Vaak wordt dit gemaakt van verschillende soorten graan zoals mais, tarwe en gerst.

De verschillende vaten komen van verschillende distilleerderijen. Er zijn ook blended malts, dat is een combinatie van malt whisky’s (gemaakt van gemoute gerst) van verschillende distilleerderijen. De blended malts staan bij ons onder de categorie malt.

Blended whisky bestaat meestal voor 40% uit malt (gemoute gerst) en 60% uit grain. Doordat een blended whisky uit soms wel tientallen verschillende whisky’s kan bestaan, wordt er meer gezocht naar constant dezelfde smaak produceren. Waar het bij single cask whisky’s zelfs per vat kan bepalen hoe de whisky smaakt, is het bij de blended whisky’s steeds zoveel mogelijk hetzelfde.

Zeer exclusieve bottelingen


Dit zijn de limited editions onder de whisky’s. Vaak uitzonderlijk in kwaliteit, leeftijd, distilleerderij of beschikbaarheid. Deze whisky’s kunnen zowel malt als blended zijn. Het kan zijn dat er een uitgave is van één vat (single cask) die bekend staat om zijn bijzondere kwaliteit.

Daarnaast is het mogelijk dat er een fles die uitzonderlijk lang (vaak meer dan 20 jaar) heeft gelagerd. Of u heeft een whisky welke van een distilleerderij komt die gesloten is. De whisky is dan schaars en dus exclusief.

Er zijn een tal van redenen waarom een whisky een exclusieve botteling is. Of het een whisky is om mee te investeren: dat kan het geval zijn, maar hangt af van de marktwerking.

Benieuwd naar het verschil in smaak?

Benieuwd naar de verschillende smaken van de verschillende soorten whisky’s?

We kunnen een proeverij op maat voor u verzorgen. Met begeleiding van ons, zonder begeleiding, u kiest en wij draaien!

Bekijk de mogelijkheden bij private tasting, of neem contact met ons op.