Beschrijving
Graangenevers worden traditioneel bereid uit tarwe, rogge en gerst. In 2013 vroeg Slow Food of mevrouw Van Wees een genever wilde stoken op basis van een oergraan: emer. In een ver verleden is er ooit bier van gebrouwen maar voor genever is het nog nooit gebruikt. Reden voor mij om de uitdaging aan te nemen.’ Het resultaat is een gloednieuwe graangenever die op ambachtelijke wijze is gestookt: Mirakel van Amsterdam.
De emer komt uit Noord-Holland. Het is in Friesland gemalen, gemout en één keer gestookt. Het ruwnat hebben we in Amsterdam nog viermaal gedistilleerd in onze traditionele fijnketels. De laatste keer met jeneverbessen en kruiden. Daarna is de genever twee jaar gelagerd op eikenhouten vaten in onze kelder.
Bij de lancering van het Mirakel werd plechtig ondertekend dat fijndistillatie als ambacht erkend is op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Mevrouw Van Wees beloofde daarbij zich in te zullen zetten voor de toekomst van het ambacht. Ze documenteert haar kennis en leidt opvolgers op in de eigen distilleerderij.
Volg ons!