De geschiedenis van gin

Het is niet meer uit je kast en favoriete horecagelegenheden weg te denken: een premium gin met een goede tonic. Was dit in voor 2000 nog een drankje dat je oma dronk, bleek het in 2006 een hype en is het inmiddels uitgegroeid tot een steeds meer groeiend product. Maar wat is nu de geschiedenis van gin? Gin is onlosmakelijk verbonden met jenever. Hoe? In deze blog leggen we je alles uit!

 

Jeneverbes als medicijn

De basis van gin is natuurlijk de jeneverbes. Een blauw besje die een lange geschiedenis kent. De geschiedenis van gin begint dan ook met jenever. De jeneverbes werd in vele eeuwen (zelfs al 1500 voor Christus!) en in vele culturen gebruikt en gezien als magisch. Men gebruikte de jeneverbes vooral als medicijn: het hielp goed bij problemen in de spijsvertering en ziektes aan de maag, darmen en lever. Er zijn zelfs meerdere studies die de geneeskracht van de jeneverbes bevestigen. Toen in de dertiende eeuw de pest losbrak, nam men zelfs een jeneverbad. Ook staken de jeneverbesstruiken in de brand, zodat het de lucht zou zuiveren.

Eerste officiële jenever

Distilleerderijen kwamen erachter dat het hun graan distillaat lekkerder werd door er jeneverbessen aan toe te voegen. Vaak werd dit product nog jeneverbessensap genoemd. Naast dat het een geneeskundige werking had, gingen mensen steeds meer ontdekken dat het ook lekker is en ontwikkelde de sociale status van jenever. Eind zestiende eeuw kende Nederland meer dan honderd distilleerderijen en was jenever geboren!

Het zal je niet verbazen dat gin vandaag de dag op dezelfde manier wordt gemaak. Gin is altijd op basis van neutrale alcohol welke weer op basis is van graan. De neutrale alcohol moet op smaak worden gebracht, daarom worden er botanicals toegevoegd. Jeneverbes is hierbij de meest bekende, maar ook kardemom, koriander en limoen worden veel gebruikt. Door de verschillende botanicals heeft iedere gin zijn eigen smaak. Er is keuze uit twee opties: de botanicals worden direct bij het distilleren toegevoegd. De tweede optie is om de botanicals na het distilleren toe te voegen.

Van jenever tot gin

Tijdens de tachtigjarige oorlog (1568 tot 1848) hadden de Nederlandse en Engelse soldaten moed nodig. Dit zochten zij in de drank. Nederlanders namen flessen jenever mee aan boord en deelde dit met de Engelse soldaten. De Engelse soldaten noemde de drank dan ook wel: dutch courage. Onder deze naam brengt onder andere Zuidam nog steeds gin uit. De Engelse namen de jenever mee naar huis en begonnen de drank zelf na te maken. Jenever in het Engels werd wat lastig in de uitspraak en men gaf er een eigen naam aan; daar kwam de benaming gin!

Gin-Tonic

Na deze blog zou je haast denken dat een glas gin-tonic je gezond houdt, want ook de kinine die in de tonic gebruikt wordt, was voornamelijk voor de geneeskunde. In 1631 werd dit eerst gebruikt tegen malaria. De combinatie van de eerste tonic door Schweppes in 1870 en de hoeveelheid gin die werd gedronken, had dan ook als logisch gevolg dat deze werden gecombineerd. Gin – Tonic zag het levenslicht!

Trend

Het was Bombay die na de trend van wodka, gin weer terug op de kaart wilde zetten. Ze introduceerde de Bombay Sapphire in een hippe en opvallende blauwe vierkante fles. In 2006 kwamen hier de new western gins bij waarvan Hendricks met komkommer het meest bekend is. Vandaag de dag is Gin niet meer uit ons assortiment te denken; van een mooie Slagers gin met Rotterdamse steakkruiden tot een biologische gin Goeie Mie uit Leiden met elderflower. Wat is jouw favoriet?

Iedere maand organiseren wij online proeverijen. We selecteren dan zes gins die we samen met 24 anderen in een videomeeting proeven. Heb jij zin om eens wat nieuws te proberen? Check dan onze proefkalender!

Bronvermelding

Diffords Guide

Alles over gin

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *