Gin is enorm populair en dat is niet voor niets! Er zijn tegenwoordig zoveel smaken en soorten, dat er voor iedereen wel wat bij zit. Gin wordt in de basis gemaakt door jeneverbessen toe te voegen aan een distillaat. Daarnaast moet het minimaal 37,5% alcohol hebben, voordat het de naam gin mag dragen. Maar welke benaming er exact op komt te staan, dat ligt aan hoe de gin wordt gemaakt. In deze blog nemen we je mee in de soorten van gin: van london dry gin tot distilled gin.
London dry gin
We hebben al eens verteld over de geschiedenis van gin, die natuurlijk begon in Nederland en Engeland. De London Dry is een soort gin die hieruit is voortgekomen. Het zegt niets over de stad waar het gemaakt moet worden, maar wel over waar het aan moet voldoen. Bij een London Dry Gin is het namelijk vereist dat alles in één keer wordt gedistilleerd en daarna mag er alleen nog water worden toegevoegd. Dry refereert naar het suikergehalte in de gin: die mag niet meer dan 0,1 gram suiker per liter zijn. Dit alles geeft de meest klassieke gin-smaak die je kent: jeneverbes, droog en citrus. Een goed voorbeeld hiervan is de Gordon’s gin, maar nog smakelijker bijvoorbeeld de Crafters gin.
Meer variatie in smaken: distilled gin
Het werd tijd voor meer smaken aan de gin, dus kwam daar de distilled gin. Het proces is min of meer hetzelfde, maar het grote verschil is dat er aan het einde nog extra botanicals (natuurlijke ingrediënten) worden toegevoegd. Daarbij zijn er minder regels, de gin mag worden gemaakt van iedere soort alcohol. Hierin is eigenlijk alles mogelijk, met de mooiste combinaties en recepten. Denk bijvoorbeeld aan de Slagers gin met Rotterdamse Steakkruiden, maar ook de Whitley Neill gin die allerlei smaken hebben.
Old tom gin
De London Dry en Distilled gins zijn dan misschien wel de meest voorkomende gins, maar er is nog meer! Bijvoorbeeld een Old Tom gin. Dit is een iets zoetere variant die bedacht is om de alcohol de verdoezelen met suiker. Laatst ontdekte we een unieke Old Tom gin, namelijk de Citadelle No Mistake. Een gin die door de toevoeging van bruine suiker uit het Caribisch gebied en een rijping op verschillende vaten echt bijzonder zacht en rijk van smaak is.
Navy Strength: de krachtpatser
Toen de soldaten gin meenamen op de schepen om moed in te drinken, werd dit vaak opgeslagen naast het buskruit. De kans dat er een fles kapot zou gaan, was er natuurlijk altijd. Om te zorgen dat het buskruit nog wel zou ontploffen wanneer de gin had gelekt, moest de gin sterker worden gemaakt. Daarom wordt het ook wel gunpowder proof genoemd. Een Navy Strength gin heeft minimaal 57% alcohol. Het fijne aan deze gins is dat door het hogere alcohol er een enorme smaak explosie is. Onze favorieten zijn bijvoorbeeld de Volsted Abratros uit Denemarken, Blackwoods met 60% alcohol en de Wagging Finger Admiraal de Ruyter.
Welke moet je kiezen uit de soorten gin?
Vaak krijgen we de vraag: oké en wat is het beste of wat moet ik kiezen? Eigenlijk gaat het erom welke jij het beste vindt en het ene sluit het andere zeker niet uit! We hebben in iedere soort gin veel verschillende in ons assortiment. We organiseren regelmatig proeverijen online en in de winkel, zodat je kennis kan maken met alle soorten gin: van london dry gin tot distilled gin. Uiteindelijk gaat het om wat jij de beste vindt natuurlijk! Alle proeverijen kan je terugvinden door hier te klikken.